Skip to content
Regulatoriskt

Gotlandsbolaget och Viking Line startar gemensam kryssningsverksamhet

Gotlandsbolaget och Viking Line bildar ett gemensamt bolag med uppgift att utveckla och erbjuda kryssningar med M/S Birka Stockholm mellan Stockholm-Mariehamn och Stockholm-Mariehamn-Visby. Gotlandsbolaget förvärvade i mars 2023 M/S Birka Stockholm för cirka 38 MEUR och har nu avtalat om att sälja 50 procent av fartyget till Viking Line för 19 MEUR.

Gotlandsbolaget förvärvade M/S Birka Stockholm för cirka 38 MEUR i mars 2023. Nu meddelar bolaget att man satsar på ett samarbete med Viking Line, och har avtalat om att sälja hälften av fartyget till Viking Line för 19 MEUR. Rederierna startar ett nytt gemensamt bolag som ska utveckla och erbjuda kryssningar mellan Stockholm, Mariehamn och Visby samt eventuellt även destinationskryssningar i Östersjöregionen.

”Vi arbetar med att bredda Gotlandsbolagets erbjudande med även kryssningsresor som komplement till Gotlandstrafiken och våra andra erbjudanden, och vilken partner kan vara bättre att göra detta med än Viking Line med sin långa erfarenhet från kryssningar i Östersjön. Vi ser samarbetet som en fantastisk möjlighet där både våra och Viking Lines erfarenheter och kompetenser tas tillvara”, säger Håkan Johansson, VD Gotlandsbolaget.

Han fortsätter ”Den nya kryssningslinjen kommer även öppna upp för nya sätt att resa till och från, samt uppleva Gotland. Passagerare kommer kunna kombinera kryssning med att stanna på Gotland och även kombinera med en resa med Destination Gotland för en snabbare resa mellan Gotland och fastlandet.”

Även Viking Line ser samarbetet som ett sätt att nyttja de båda bolagens kompetenser.

”Vi är glada över att ha fått tillfälle att samarbeta med ett framgångsrikt rederi som Gotlandsbolaget, som vi har stor respekt för. Vi tror att vårt gemensamma bidrag till denna trafik kommer att ytterligare stärka den kryssningsprodukt som erbjuds från Stockholm”, säger Jan Hanses, VD Viking Line.

Viking Lines fartyg M/S Viking Cinderella, som för tillfället är i kryssningstrafik från Stockholm till Mariehamn, kommer att flyttas till linjen Helsingfors – Mariehamn – Stockholm under våren 2024.

Det nya bolaget kommer att innebära en stor satsning på kryssningsresor i Östersjön och planering pågår för att kunna starta upp verksamheten och erbjuda en ny, attraktiv produkt med trafikstart under våren 2024.

Genomförande av ovanstående affär och etablering av det nya gemensamma bolaget förutsätter godkännande från Konkurrensverket. Det nya bolaget kommer ha sitt säte i Stockholm under ledning av VD Susanne Kaarnimo-Knight.

Kontakter Viking Line
Jan Hanses, VD, jan.hanses@vikingline.com, Viking Line Abp
Telefon: +358 18 27000

Johanna Boijer-Svahnström, SVP/Informationsdirektör, johanna.boijer@vikingline.com, Viking Line Abp
Telefon: +358 18 27000