Skip to content
Regulatoriskt

Gotlandsbolaget köper linje mellan Oslo och Köpenhamn

Gotlandsbolaget köper DFDS linje mellan Oslo-Fredrikshavn-Köpenhamn för cirka 400 MDKK. I köpet ingår två bil- och passagerarfartyg och en verksamhet med cirka 800 anställda. Affären kommer ungefär ett år efter att Gotlandsbolaget köpte dåvarande M/S Birka Stockholm, och är ytterligare ett steg i den uttalade strategiska inriktningen att expandera inom passagerarsjöfart.

I köpet av linjen ingår de två fartygen Pearl Seaways (byggt 1989) och Crown Seaways (byggt 1994), samt en verksamhet med cirka 800 anställda till sjöss och på land. Linjen hade cirka
700 000 resenärer 2023.

“Vi ser stor potential i den här affären. Linjen fungerar väl idag, och tillsammans med våra nya kollegor, kommer vi både säkerställa kontinuitet och utveckla produkten”, säger Håkan Johansson, vd på Gotlandsbolaget.

Johansson fortsätter ”Vi dubblerar antalet anställda inom koncernen, så det är ett stort steg för oss. Gotlandsbolaget har som mål att expandera inom passagerarsjöfart och kryssningar och detta är en mycket attraktiv kombination av de båda.”

Affären är ett stort steg även för DFDS.

”Linjen är en del av vår historia och vårt arv, och det är med tungt hjärta som vi har hittat ett nytt hem för den och kommer att ta farväl av många uppskattade kollegor. Vi har beslutat att detta är den bästa vägen framåt för alla. Vi har vuxit och utvecklats avsevärt genom åren, och linjen förtjänar en ägare med kryssningsupplevelser som en central del av deras strategi framöver. Det har vi hittat i Gotlandsbolaget, vilket vi är glada över”, säger Torben Carlsen, vd på DFDS.

DFDS kommer att fortsätta driva linjen fram till den 31 oktober, vartefter Gotlandsbolaget tar över verksamheten. Nu inleds ett intensivt arbete inför övertagandet. De nya medarbetarna ska välkomnas och introduceras i koncernen, arbetet för att utveckla produkten inledas och under hösten kommer även namnet på det nya företaget och produkten att utvecklas och lanseras.

Gotlandsbolaget har ett uttalat mål att erbjuda klimatneutrala resor mellan Gotland och fastlandet senast 2045, och arbetet med nästa generations fartyg fokuserar nu på Horizon X, en snabbgående katamaran som kan drivas med vätgas. Även linjen mellan Oslo och Köpenhamn kommer att drivas med höga ambitioner för framtiden, där de första stegen blir att optimera befintliga fartyg.

I transaktionen har Fearnley Securities AS varit finansiell rådgivare och Bech-Bruun legal rådgivare till Gotlandsbolaget.

Kontakt DFDS
Dennis Kjærsgaard Sørensen, Global Head of Media Relations, DFDS
Epost: densore@dfds.com
Telefon: +45 4230 3847

Om DFDS
DFDS driver ett transportnät i och runt Europa med en årlig omsättning på 28 miljarder DKK och 14 000 heltidsanställda. Vi flyttar gods i trailers med färja, väg & järnväg och vi erbjuder kompletterande och relaterade transport- och logistiklösningar. Vi transporterar även bil- och fotpassagerare på närsjö- och övernattningsfärjelinjer. DFDS grundades 1866, med huvudkontor i Köpenhamn, där man också är börsnoterade.