Skip to content
Icke-regulatoriskt

Gotlandsbolaget ett steg närmare snabbgående katamaran

Gotlandsbolaget och det australiensiska varvet Austal har tecknat en avsiktsförklaring om att ingå ett avtal för designen av Gotlandsbolagets nya katamaran. Gotland Horizon X är en snabbgående katamaran som kommer kunna drivas på vätgas och planeras att användas i Gotlandstrafiken.

Gotlandsbolaget och det australiensiska varvet Austal Limited har tecknat en avsiktsförklaring om att ingå ett avtal för designen av Gotlandsbolagets nya katamaran. Austal och Gotlandsbolaget har för avsikt att utveckla designen av en 130 meter lång snabbgående katamaran, med en multi-fuel lösning designad för fossilfria drivmedel, vilket innebär att den kan drivas med bland annat vätgas.

”Det här är ett viktigt steg i vår klimatresa. Vi arbetar med att utveckla framtidens fartyg, och presenterade under 2022 det andra fartygskonceptet i vår Horizonserie, Gotland Horizon X. Det är en snabbgående katamaran som kommer kunna drivas med fossilfria drivmedel, och som vi tror blir ett utmärkt komplement i Gotlandstrafiken. Hon kommer att användas framför allt under sommarhalvåret och kunna göra resan mellan Gotland och fastlandet på under 3 timmar”, säger Håkan Johansson, Vd Gotlandsbolaget.

Gotland Horizon X kommer att kunna gå i 35 knop, ta 1 650 passagerare och ha utrymme för 450 personbilar.

"Fartygets design baseras på Gotlands och våra resenärers behov att kunna resa med kort överfartstid och till konkurrenskraftiga priser, utan att belasta klimatet eller miljön negativt. För att minimera energibehovet och få en hög verkningsgrad, utvecklar vi energisnåla skrov, minimerar vikt, optimerar energiförbrukare ombord och effektiviserar drift och flöden i hela fartyget. Austal är ledande inom utvecklingen av stora katamaraner och de är en utmärkt partner för att ta Horizon X vidare”, säger Christer Bruzelius, Gotland Tech Development.

För australiensiska Austal är avsiktsförklaringen ytterligare ett bevis på bolagets förmåga att designa och bygga snabba färjor med höga krav på hållbarhet.

“Avsiktsförklaringen med Gotlandsbolaget bekräftar att Austal är redo att designa och bygga en 130 meter lång snabbgående katamaran som kan drivas med vätgas, och som hjälper oss på resan mot nollutsläpp”, säger Paddy Gregg, Vd på Austal.

“Austal utvecklar skrov som är optimerade för olika typer av drivmedel och framdrift, bland annat vätgas och elektricitet. Vi erbjuder lösningar för rederier som har behov av snabbgående fartyg och ser fram emot att arbeta tillsammans med Gotlandsbolaget för att ta fram en ny, spännande design med hög kvalitet”, fortsätter Paddy Gregg.

Gotlandsbolaget har sedan tidigare presenterat ett större passagerar- och fraktfartyg, Gotland Horizon, med plats för 1 900 passagerare och 600 personbilar. Planen är att minst ett av fartygen ska vara i trafik senast 2030.

———–
Kontakt Gotland Tech Development: Christer Bruzelius, Project Owner
Epost: christer.bruzelius@gotlandtechdevelopment.se
Telefon: +46 72 509 18 10

Kontakt Austal: Paul Sparke, Head of Marketing & Communications
Epost: paul.sparke@austal.com
Telefon: +61 8 94101111