Skip to content
Icke-regulatoriskt

Gotlandsbolaget finansierar industriell forskning på Uppsala universitet Campus Gotland

Gotlandsbolaget och Uppsala universitet Campus Gotland har samarbetat i flera större forskningsprojekt under de senaste tre åren. Genom en donation finansierar nu bolaget en tvåårig postdoktoral tjänst med placering på Uppsala universitet Campus Gotland.

Sjöfarten står inför stora utmaningar inom den nödvändiga klimatomställningen. Gotlandsbolaget har som mål att erbjuda fossilfria överfarter i Gotlandstrafiken senast år 2045. Vätgas bedöms vara den bästa långsiktiga lösningen för Gotlandstrafiken, och bolaget har under de senaste tre åren samarbetat med Uppsala universitet Campus Gotland i flera större forskningsprojekt med fokus på försörjningssystem för vätgas till sjöfarten och i synnerhet den framtida Gotlandstrafiken.
 
Nu fördjupas samarbetet då Gotlandsbolaget finansierar en tvåårig (2025-2026) postdoktoral forskartjänst med inriktning mot försörjningssystem för vätgas för sjöfarten.
 
Vi har under drygt tre år haft ett nära samarbete med Uppsala universitet, Campus Gotland under ledning av Björn Samuelsson och Stefan Ivanell. Samarbetet har ökat våra kunskaper om vätgasproduktion och fyllning av vätgas ombord på fartyg i väsentlig grad, inte minst vad det gäller utmaningarna”, säger Håkan Johansson vd Gotlandsbolaget.

Finansieringen stärker det befintliga samarbetet mellan Gotlandsbolaget och Uppsala universitet. Forskning och utbildning inom området stärks och genom det industriella samarbetet med Gotlandsbolaget kommer Uppsala universitet att bidra till det långsiktiga målet att ha en fossilfri Gotlandstrafik senast år 2045.
 
”Omställning inom energiområdet är avgörande för klimatet, varför detta är ett mycket viktigt forskningsprojekt för oss. Uppsala universitet och Gotlandsbolaget delar tron på att forskning om lokala samhällsutmaningar har en viktig roll såväl i närområdet, som internationellt. Den kunskap som utvecklas inom projektet kommer dessutom stärka våra internationellt erkända utbildningar ytterligare”, säger Jenny Helin, rektorsråd Uppsala universitet Campus Gotland.
 
Håkan Johansson avslutar, ”Vi arbetar för att ställa om Gotlandstrafiken och omställningen måste vara såväl klimatmässigt som ekonomiskt hållbar. Gotlandsbolaget satsar stora resurser på att ligga långt fram, och vi tror att vårt bidrag till att möjliggöra tillämpad forskning inom området är en pusselbit för omställningen inom såväl Gotlandstrafiken som sjöfarten i stort”.
 
Kontakt Uppsala universitet Campus Gotland
Björn Samuelsson, forskare och projektledare Uppsala universitet
Telefon: +46 70 370 39 71